В периода 14-16 октомври в гр. Брюксел, Белгия се проведе ежегодната среща на върха на асоциациите на стартиращите компании, членуващи в организаицята Allied for Startups. Allied for Startups обединява стартъп асоциации от повече от 24 страни –  не само от Европейския съюз, но също така и асоциации от САЩ, Канада и Малайзия. 

Целта, която Allied for Startups си поставя, е да обедини асоциациите на стартиращите компании в една надционална организация и по-този начин политическите послания, които излизат от всяка една асоциация да оказват по-голямо влияние върху политическите решения. Основната функция, която успешно изпълняват от Allied for Startups, е да бъдат гласа на асоциациите на стартиращите пред европейските институции в Брюксел. 

Ето и какво се случи през дните на конференцията накратко: 

Първият ден беше посветен на обсъждане на приоритетите на Allied for Startups за следващата година. Асоциациите на стартиращите компании се обединиха около следните приоритетни области, в които ще съсредоточат своята работа през следващите месеци: 

 • Artificial Intelligence
 • Blockchain; 
 • Data Economy, including Free Flow of Data, Open Data and Public Sector Data sharing;
 • Data Protection , including in electronic communications (ePrivacy);
 • Online platforms, including intermediary liability, copyright and terrorist content;
 • IP, normalising patents, 
 • Talent, including startups visas and stock options; 
 • Future of Work 
 • Competition;
 • eHealth. 
 • Accès to Capital

 

Представител на BESCO по време на срещата на върха на асоциациите на стартиращите компании беше членът на Управителния съвет на BESCO – Иван Василев, който коментира, че “Провеждането на подобно събитие е от огромна полза за всички стартъп асоциации. Това е място, на което се обменят добри практики и идеи, поставят се приоритети на европейско ниво за подобряване на условията за стартиране и успешното развитие на иновативен бизнес в ЕС. Имаме ползотворен диалог с европейските институции, но трябва още много работа, за да осъществим идеите си и да направим ЕС водещ играч в случващата се технологична революция.” 

Вторият ден срещна участниците в събитието с представители на Европейската комисия и Европейския парламент. С г-н Прабат Агарвал и г-н Жерард де Граф, директор на дирекция Единен дигитален пазар към ЕК, бяха обсъдени идеи, как да подобрим регулациите за онлайн платформите, как да улесним създаването на стартъп в една от страните членки и лесното му опериране на територията на целия съюз. Засегната беше и темата с предстоящата регулация на изкуствения интелект, където дебатът все още е на много начална фаза и всякакви предложения от нас, като асоциация, ще са добре дошли. 

Срещите в Европейския парламент бяха по покана на евродепутатите Шон Кели и Ева Мейдъл, с които беше дискутирана важността на бързото вземане на важни решения в посока подобряване на условията за стартиране и развитие на бизнес базиран на иновации в ЕС, както и мерки за плавното приспособяване на пазара на труда в ситуацията на все по-навлизащата автоматизация на процесите. Беше обърнато особено внимание на важността на продължаващото образование и усвояване на уменията, които ще гарантират конкурентоспособност на работната сила през следващите години. Основателят на Stripe – Джон Колисън сподели от безценния си опит, как въпреки трудностите един европейски стартъп може да стане еднорог и даде ценни съвети, как повече европейски компании могат да последват техния пример. 

Важно е да се отбележи, че за разлика от други области, в които страната ни изостава и е давана като лошия пример, то, когато говорим за развитие на стартъп екосистема и работа в посока на подобряване на предприемаческата среда в страната – България е давана като добрия пример. Тук трябва да се отбележи, че усилената работа на BESCO дава своите резултати не само на местно, но и на европейско ниво и нашите успехи не остават незабелязани. Страната ни все още има какво да научи от добре развити и установени играчи в полето на стартиращите компании като Франция и Великобритания, но обратната връзка след разговорите с представители на повече от 25 асоциации на стартиращи компании от различни страни е, че сме на прав път! 

BESCO нямаше да е това, което е, ако не беше доверието и подкрепата, която получаваме от българските стартиращи компании. В следствие на натрупаните международни контакти, не само от страна на представители на различни международни асоциации, но също така и контакти на високо ниво в европейските институции, се обръщаме към вас – нашите членове с покана да дадете вашите предложения за подобряване на политиките и условията за стартиране и успешно развитие на иновативен бизнес в рамките на Европейския съюз. Имаме отворена врата за разговор и нашият глас се чува! 

Споделете идеите си на hello@besco.bg, а ние ще се погрижим те да станат реалност!

Ако все още не си част от членовете на БЕСКО, очакваме те.