7те технологични тренда за 2021

07/01/2021
7те технологични тренда за 2021

2020г беше маркирана от вирусът на SARS-CoV-2 – “Коронавирусът”. Един незабравим патоген, който промени ежедневието ни безвъзвратно. Именно промяната на социалната динамика, личностната организация, начинът по който набавяме разнородните си нужди, “впряга” технологични решения, които да подобрят или предпазят животът ни. 2021г е пряк наследник на 2020 и проблемите причинени от пандемията. Внедряване на технологии, които решават директни казуси на кризата ще очертаят световните тенденции свързани с инвестиции на рисков капитал, свръхпотребление и нужда от създаване на нова инфраструктура. 

Ето как виждаме 7те технологични тенденциите през 2021 (в световен и локален мащаб). 

  • Работа от вкъщи и видеоконферентни разговори /Work from home, teleconferencing/ 

Zoom се превърна в нарицателно за работен инструмент. Вече публична компания с огромен ръст на цената на акциите си, Zoom слага стандарт за онлайн комуникация. Но всички знаем, че това далеч не е най-оптималното решение. Макар да имаме Teams на MIcrosoft и Hangouts на Google, нещата в този сегмент тепърва ще “завират”. 

Компании под лупа: VirbelaTandemDiscord

  • Онлайн търговия /Е-commerce/

Според проучване на IBM, пандемията е ускорила развитието на онлайн търговията с над 5г. Не е нужно да сме профилирани специалисти, за да видим дългите опашки пред куриерските офиси и да заключим, че масово хората пазаруват онлайн. 

Компании под лупа: MirakleShopifyMeeshoBukalapak

  • Ускорена разработка на лекарства, ваксини и биотехнологии

Маратонът по разработка на ваксина се трансформира в спринт. И макар голяма част от истината за бързата поява на Ковид ваксината да се крие в предварителна разработка, инвеститорският свят е вече в пъти по щедър. 

Компании под лупа: PrintivoGelesisBioNTech

  • Логистика и доставки

Нуждата от надеждни и бързи доставки, както на на ниво потребител, така и на ниво бизнес към бизнес е поредната актуална (пост) пандемична тема. Дали 2021 ще бъде годината на безпилотни карго самолети, доставки с дронове и автономни автомобили? 

Компании под лупа: DronomicsMannaWaymoTesla

  • Телемедицина

Макар и да не може да измести конвенционалната практика на лекарите, телемедицината има множество предимства в сферата на профилактиката и ранна диагностика, но също и на качествен и бърз мониторинг на пациента, оптимизация на логистика, превенция на рискови контакти, както за пациенти така и за медици. 

Компании под лупа: SuperdocHealeeTeladocMeMD

  • Дигитално образование

И тук пандемията акселерира една (по презумпция) закостеняла система. Нуждата от социална дистанция принуди ученици, студенти и техните преподаватели да проявят гъвкаво мислене. Нашата прогноза е, че дигиталните инструменти ще стават все по-интегрална част от процеса на образование. 

Компании под лупа: ShkoloUcha.seBlackboardMoodle

  • Интернет на нещата, индустриална автоматизация, 5G 

Темата с 5G e в социалното пространство от известно време. Реалното внедряване на инфраструктурата би позволило “свързаност на стероиди”.

5G мрежата може да се окаже нужната инфраструктура за изграждане на редица “умни” решения в урбанизма, но и в индустриалната автоматизация. 

Компании под лупа: Integrasec, Alterco,Bosch Iot, PTC 

Искаш ли да си част от общността на BESCO? Стани член още днес!