Тазгодишното издание ще изпрати на регионален финал финалистите на национално ниво във всички 10 категории.

За пета поредна година българската предприемаческа екосистема ще има възможност да се съревновава с най-успешните стартиращи компании в региона на Централна и Източна Европа. Събитието Central European Startup Awards (CESA) има за цел да свърже бизнеса и идеите на предприемачите от Австрия, България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Инициативата тази година се организира от Българската стартъп асоциация (BESCO). 

През 2019 година домакин на регионалния финал бе Букурещ, където се събраха националните победители от всички 10 държави в региона. На събитието присъстваха световно известни стартъп гурута и ключови фигури в сферата на иновациите. Пред публика от над 300 гости, трима български финалисти грабнаха статуетки и бяха отличени като най-добрите в своите категории на регионално ниво –  iRise Mechanics в категорията “Най-добър стартъп със социално въздействие”, LauncHub Ventures в категория “Инвеститор на годината” и Develiot в категория “Изборът на публиката”. През декември 2019 г в Чанша, Китай се състоя финалът на Глобалните стартъп награди (Global Startup Awards),  където за световни титли сред финалисти от цял свят се състезаваха българските победители от регионалните финали през 2017 и 2018 година – LauncHub Ventures (в категория “Инвеститор на годината”), Pollenity (Най-добра стартираща компания в сферата на “Интернет на нещата”) и Puzl Coworking (“Най-добро споделено работно пространство”). 

Състезанието се провежда на няколко етапа, като стартира с приемане на кандидатури на национално ниво. До 31-ви август всеки заинтересован от развитието на българската стартъп екосистема може да подкрепи най-вдъхновяващите стартиращи компании, личности и организации, като ги номинира в някоя от 10-те категории. Всеки може да номинира всеки, включително себе си. Формулярът за номиниране може да намерите тук.

На 12-ти октомври ще бъдат обявени финалистите във всяка от 10-те категории. Жури от успели български предприемачи и видни представители на стартъп екосистемата у нас ще оцени кои са най-добрите във всяка една категория. Наред с това, публиката отново ще бъде поканена да вземе активно участие като гласува онлайн за своя фаворит. 

Последният етап е Националният финал – CESA Bulgaria, който ще се проведе в средата на месец ноември в София. Освен, че ще награди компаниите и хората, събрали най-много гласове от жури и публика, събитието ще изстреля всички национални финалисти към регионалния финал, където същите ще премерят сили с най-добрите стартиращи компании и личности от още 9 държави в началото на месец декември.

Генерален партньор на инициативата тази година е Европейската инвестиционна банка (EIB),

 

 

 

 

 

 

a платинен спонсор е SiteGround

За CESA

Central European Startup Awards е уникална поредица от събития в региона на Централна и Източна Европа. Стартирала през далечната 2014 година, инициативата цели да отличи най-добрите в стартъп общността в тази част на континента. Амбицията на CESA е да награди, стимулира и вдъхнови предприемачите, като в същото време обедини компаниите, инвеститорите и всички останали участници в екосистемата. CESA e едно от седемте регионални събития, част от Global Startup Awards.

За BESCO

BESCO – Българската стартъп асоциация обединява повече от 500 стартиращи, иновативни компании, фондове за рисков капитал и споделени работни пространства в България. Нашата мисия е да сме мостът между иновативните технологични компании и държавата, а нашата цел – да трансформираме икономиката на страната ни и да я превърнем в икономика, базирана на наука и развойна дейност с фокус върху индустриите с висока добавена стойност. 

За ЕИБ

Групата на ЕИБ се състои от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). 

Европейската инвестиционна банка е банката на ЕС. Тя е институцията на ЕС за дългосрочно финансиране и е единствената банка, която е собственост на всички държави-членки на Европейския съюз и представлява техните интереси. ЕИБ е най-големият многостранен заемополучател и кредитор и предоставя дългосрочно финансиране и експертна консултантска подкрепа за обосновани и устойчиви инвестиционни проекти, които допринасят за постигане целите в политиката на ЕС като устойчивост на растежа, създаване на работни места, както и мерки за климата и иновации. Над 90 % от дейността на ЕИБ е съсредоточена в Европейския съюз, но банката подкрепя и политиката на ЕС в областта на външните работи и на развитието. Миналата година ЕИБ предостави 63,3 млрд. евро за проекти в цял свят. 

ЕИФ е поделението за рисков капитал на ЕС, което осигурява финансови средства и гаранции на малки и средни предприятия (МСП), като мажоритарен собственик е ЕИБ. През 2019 г. фондът осигури 10,2 млрд. евро под формата на гаранции, дялово участие и финансиране за приобщаване, насочено към МСП във всички сектори и в целия Европейски съюз.

www.eib.org

www.eif.org

 

За контакти

Иван Василев, ivan@besco.bg, 

За повече информация

| Информация и снимки: http://centraleuropeanstartupawards.com/press

| http://centraleuropeanstartupawards.com/

| https://www.facebook.com/cesawards

| https://www.besco.bg