Cardinal Bites: Първите протеинови бонбони без добавена захар в България

23/03/2021
Cardinal Bites: Първите протеинови бонбони без добавена захар в България

Как се зароди идеята?

Жасмина, като състезател, беше опитала всички протеинови десерти на нашия пазар и не успя да намери такъв с качествен вкус и добри макронутриенти. Затова решихме колективно да го създадем. Резултатът още от първите ни опити беше ароматно, сладко, балансирано, засищащо и меко бонбонче, което се харесваше на всякакви хора. Нямаше как да не опитаме да го изведем на световния пазар.

Как сформирахте екип? От къде се познавате, защо решихте да работите заедно?

Двамата основатели се познаваме от вече далечната 2012 г., когато се запознахме на проект на „Обединени идеи за България“. Решихме, че можем да бъде добър тандем тъй като единия имаше знания в сферата на маркетинга, брандинга, журналистиката и професионалния спорт, а другия – правото, финансите и технологиите, но и двамата преценихме, че успешно можем да пренесем знанията си в една индустрия, в която (все още) нямахме опит, но виждахме значителен потенциал.

Кой беше най-трудният момент (който почти ви отказа) до сега?

Беше след провал на проби за серийно производство при партньор. Тогава не бяхме убедени дали бонбончетата ни могат да се произведат в големи количества в производствена среда. 

Каква е най-смелата ви мечта?

Да превърнем „Кардинал Байтс“ в компания, продаваща на три континента, листната на фондовата борса и менторстваща следващото поколение български хранителни стартъпи в своята инкубационна програма. 

Ако имате магическа пръчката, кой партньор или инвеститор бихте искали да вкарате в отбора?

Бихме искали да привлечем френският VC фонд Five Seasons Ventures, те биха добавили много стойност към стратегията, операциите, дистрибуцията, брандинга и планирания ни продуктов портфейл, същевременно попадаме във фокуса им на решение, което променя диети и се вписва в заетото ежедневие на големия мегаполис. 

Най-големият гаф?

Да останем почти без складова наличност от бонбони непосредствено преди ключово за нас събитие. 

Най-ценният съвет, който бихте дали на тези след вас?

Всеки производствен бизнес изисква много внимателно таргетиране на себестойност, планиране на покупка и доставка на суровини, вписване в производствен график, касова наличност, получаване на отложени плащания, рекламни и маркетинг бюджети и други. Най-ценният съвет, който можем да дадем е всеки ден да се отделя малко време на тези сметки или поне да се премислят на ежедневна база, за да е сигурен един предприемач в, че е подготвен да посрещне предизвикателствата на утрешния ден. 

Как бихте обяснили бизнеса си с едно изречение на баба си?

Правим протеинови бонбони с уникални вкусове. 

Защо България е добро (или лошо) място за стартиране на бизнес?

От една страна, България предлага уникални вдъхновения в сферата на храните - рози, лавандула, мед, българско кисело мляко и още много други – всеки продукт, обогатен с тях има голям потенциал. У нас има много добронамерени хора – от производители, през журналисти, организатори на събития чак до служители в държавната администрация, които приемат присърце идеите на младите предприемачи и са склонни да им помогнат с каквото могат. Също, българските потребители са доста отворени за опитване на хранителни иновации и даване на градивна обратна връзка или насочване към правилните контакти. 

От друга страна, българският пазар не е от най-големите, сравнително често се случват забавяния при доставчици от всякакво естество и броят на инвеститорите е значително по-малък от този в Западна Европа и САЩ. Всеки предприемач, желаещ да стартира бизнес у нас трябва да измисли как да се възползва от плюсовете на България и успешно да се предпази от минусите.

Какви цели сте си поставили? Накъде искате да вървите от тук нататък? 

Имаме конкретни цели за продажби, цели за пенетрация сред таргет групата ни, както и цел кога да реализираме първата си продажба извън България. Извън конкретните ни бизнес цели, голямата ни визия е да превърнем още много ежедневни изкушения – сладки и солени в здравословната им протеинова версия и да разширим продуктовата си гама с още интересни вкусове.

Искаш ли да си част от общността на BESCO? Стани член още днес!