Писмо относно проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

24/01/2024
Писмо относно проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

до 

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА 

"ГЕРБ-СДС" 

Г-Н АТАНАС АТАНАСОВ 

СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА 

"ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" 

Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ 

СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА 

"ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" 

Г-Н МУСТАФА КАРАДАЙЪ 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА "ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ" 

Г-Н ТОШКО ХАДЖИТОДОРОВ 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА "ИМА ТАКЪВ НАРОД" 

Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА 

"БСП ЗА БЪЛГАРИЯ" 

Г-Н КОСТАДИН КОСТАДИНОВ 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА 

"ВЪЗРАЖДАНЕ"

СОФИЯ, 19.09.2023 г. 

ОТНОСНО: ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА КОДЕКСА ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, 

С настоящото писмо бихме искали да Ви представим проект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Проектът е изготвен съвместно с Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране (БАДРИ), Българската предприемаческа асоциация (BESCO), Ендевър България, „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД (ФМФИБ) и Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Предложените промени целят да облекчат режима за инвестиции на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване като се намалят ограниченията по отношение на количествената експозиция и видовете разрешени инвестиционни инструменти и сделки. 

Въпреки въведената през 2018 г. законова възможност за инвестиции на пенсионните фондове в дялове/акции на алтернативни инвестиционни фондове, подобни инвестиции почти не се извършват, докато по данни на Invest Europe, пенсионните фондове в Европа инвестират около 30% от общия обем на привлечените средства в алтернативни инвестиционни фондове (АИФ). Членовете на представляваните от нас организации идентифицираха като основна причина за силно ограничените инвестиции, липсата на синхронизация между изискванията на Кодекса за социално осигуряване, приложими към инвестиции в публично търгуеми инструменти и режимът на инвестиране в АИФ. При промените на КСО през 2018 г., спецификите на инвестиране в АИФ не са взети предвид, което практически възпрепятства реалното инвестиране от страна на пенсионните фондове, независимо от предоставената обща законодателна възможност за това. В този смисъл предлаганите изменения и допълнения в КСО създават необходимите законови предпоставки за реализиране на вече предоставената от законодателя възможност за инвестиране на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване в дялове/акции на АИФ. 

В същото време, въвеждането на политики, насочени към подобряване на инвестиционните условия от страна на пенсионните фондове, е широко разпространена практика сред множество европейски държави. Най- скорошен пример за това е британското правителство, което на 10 юли обяви, че е постигнало споразумение с девет пенсионни фонда в Обединеното кралство, според което до 2030 година те ще инвестират поне 5% от своите основни средства в стартъпи и бързорастящи компании. 

В тази връзка, нашите организации считат, че предложените промени ще доведат едновременно до създаване на реални възможности за инвестиции в АИФ от страна на пенсионните фондове и до повишаване на капитала на АИФ и създаване на възможности за диверсификация на портфейлите на пенсионните фондове, което ще подобри инвестиционната среда и ще осигури по-широк достъп до капитал за предприятия в началния и ранния им етап на развитие, включително тези с висока добавена стойност. Това ще донесе ползи за всички осигурени лица, които ще споделят ползите от растежа на такива предприятия. 

С настоящото писмо прилагаме проекта на Вашето внимание. 

С уважение, 

Евгени Ангелов, Председател на Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране 

Добромир Иванов, Председател на Българската предприемаческа асоциация 

Момчил Василев, Изпълнителен директор на Ендевър България 

Павел Лисев, Изпълнителен директор и член на УС на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД 

Виктория Христова, Изпълнителен директор и член на УС на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД 

Евелина Милтенова, Председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване 

Искаш ли да си част от общността на BESCO? Стани член още днес!