Становище по Проект на Наредба за условията и реда за издаване, удължаване и отнемане на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект, наречен "Стартъп виза"

13/09/2022
Становище по Проект на Наредба за условията и реда за издаване, удължаване и  отнемане на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект, наречен  "Стартъп виза"

ДО

МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА И ИНДУСТРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СТАНОВИЩЕ

Относно: Проект на Наредба за условията и реда за издаване, удължаване и отнемане на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект, наречен "Стартъп виза" 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, 

Във връзка с общественото обсъждане на Проекта за Наредба за условията и реда за издаване, удължаване и отнемане на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект, наречен “Стартъп виза” предлагаме на Вашето внимание: 

Становище на Национално Представителство на Българската Стартъп Предприемаческа Общност (BESCO) по Проекта за Наредба за условията и реда за издаване, удължаване и отнемане на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект, наречен "Стартъп виза" (за краткост “Наредбата”)

1. Да се прецизира заглавието на Наредбата в частта “удължаване...на удостоверение…“

Заглавието на проекта за Наредба предполага, че в текста ще са предвидени разпоредби относно условията и сроковете за удължаване на удостоверението “Стартъп виза”. В представения проект липсват такива изрични разпоредби, което води до двусмислица и противоречие между заглавието на подзаконовия акт и неговото съдържание. 

Считаме, че заглавието следва ясно и недвусмислено да се прецизира като се премахне думата “удължаване” или проектът на Наредбата да се преработи така, че да съдържа изрична уредба на хипотезата, в която удостоверението се удължава. 

2. Да се увеличи и насочи контролът над последващата дейност компаниите 

Разписаната в наредбата процедура в момента предоставя контрол върху дейността на кандидатите, но той може да бъде подобрен. Сертификатът за “Стартъп виза” е безсрочен по смисъла на съдържанието на Наредбата, но разрешението за продължително пребиваване е срочно и се подновява всяка година. Кандидатите пребивават в България с разрешението за продължително пребиваване, а удостоверението “Стартъп виза” е само основание за издаване на документ за законно пребиваване. След 12 месеца в България кандидатите изготвят на всеки 6 месеца отчет за дейността си, който се разглежда от Експертния съвет и ако има отклонение от дейността министърът на иновациите и растежа отнема удостоверението, уведомява службите и правото за пребиваване в страната се отнема.  

Предложението ни е да се добавят още два сценария свързани с доклада, отчитащ дейността на компаниите: 

- Ако не предадат доклад в посочения срок удостоверението им “Стартъп виза” се отнема от министъра на иновациите и растежа, за което се уведомяват службите и в частност Дирекция “Миграция” и незабавно се отнема и правото за пребиваване в страната. 

- Ако в доклада се посочи невярна информация удостоверението им “Стартъп виза” се отнема от министъра на иновациите и растежа, за което се уведомяват службите и в частност Дирекция “Миграция” и незабавно се отнема и правото за пребиваване в страната. 

По този начин ако извършват друга от заявената дейност, ако не подадат доклад в съответния срок или ако посочат невярна информация, удостоверението за „Стартъп виза“ ще им се отнеме и ще започне процедура по отнема на правото за пребиваване. Така ще имаме работещ механизъм, който ще гарантира, че колкото и широко да е отворена вратата в България ще останат само тези, които наистина развиват високотехнологичен и/или иновативен бизнес и отговарят на изискванията.  

3. Изискването за събрани поне 9 точки, за да бъде разгледана кандидатурата трябва да се преработи. 

Максималният брой точки, които една компания може да събере са 17 точки. Стартъп визата е насочена, както към наскоро стартирали компании/проекти/екипи, така и към такива в идейна фаза. Едни от най-ценните компании, които може да привлечем са тези с висока степен на научно-развойна дейност. За такива компании може да отнеме 1-2 години, за да привлекат инвеститор, след което 5 до 7 или повече години преди да реализират продажби.  

Критерият „Клиентска мрежа“ дава от 1 до 3 точки спрямо доказаните реализирани продажби. Ако компанията все още не е реализирала продажби (какъвто е случаят на повечето стартъпи, дори може да видим за пример Dronamics, с които толкова много се гордеем като българи) автоматично се губят 3 точки, които могат да са съществени до достигане на минималните 9. 

Критерият „Инвестиция“ дава от 1 до 3 точки спрямо привлечена инвестиция от фонд за дялово и рисково инвестиране, опериращ със средства от Европейски структурни и инвестиционни фондове и/или Европейския инвестиционен фонд. Без също може да не се премине минималния нужен праг. 

Горното важи с особена сила и за критерия „Валиден патент или валидно свидетелство за регистрация на полезен модел“. Тук следва да се отбележи, че в хипотезата на стартъп с насоченост към услугите, вероятността за патентоване или регистрация на полезен модел не е напълно приложима, особено ако става въпрос за донякъде позната услуга, която обаче се извършва по иновативен начин например. Така, подобни стартиращи компании изобщо не биха получили точки от тази категория.

Всяка компания, която няма продажби и няма инвестиция от фонд, който оперира с пари на Европейски структури, респ. няма патент или регистрация на полезен модел, няма начин да бъде разгледана.  

4. Чл. 6, ал. 5, т. 6 трябва фундаментално да се преработи 

Критериите, описани в т.6 бяха разгледани в предходни работни разговори, като причини, поради които дадена компания да получи „бърза писта“ и директно да бъде одобрена. 

В момента същите са критерии, спрямо които да се вземе решение за разглеждане. По този начин летвата се вдига до ниво, което би отказала и малката част, които биха решили да кандидатстват на български език и без добре направена платформа, чрез която да го направят. 

Прилагаме сравнение на критериите за кандидатстване в различни страни членки на Европейския съюз. Вярваме, че екипът на дирекция „Икономически политики“ в Министерство на икономиката и индустрията е разгледал вече всички тези процедури, наясно е с тях и за нас е непонятно защо е нужно България да има в пъти по-високи критерии, от която и да е друга държава в Европейския съюз.

Държава

Критерии

Естония

1) Технологичен, иновативен и “скалируем” бизнес. Очаква се вашият бизнес модел да има потенциал за глобален растеж. Помислете за Airbnb и Uber, а не за ресторанти или консултации за един човек. Startup Visa е насочена към стартиращи от технология стартиращи компании, които решават големи проблеми, разрушават индустриите и обслужват милиони хора. 

2) Одобрение от Стартъп комитет, в което се посочва, че сте стартъп и можете да използвате Startup Visa. Вашето заявление ще бъде прегледано от хора, които работят със стартъпи ежедневно. Те имат „орлови очи“, така че традиционните компании няма да успеят. 

3) Най -малко 160 евро за всеки месец, който искате да прекарате в Естония. Това означава 1920 евро за едногодишна виза. Това е минимумът, изискван от закона. 

4) Регистрираш дружество

(няма формални критерии, спрямо които Стартъп комитета одобрява!)

Литва 

Стъпка 1: Компанията кандидатства онлайн през платформата „startupvisalithuania.com” 

Стъпка 2: Насрочва се онлайн интервю, където компанията “pitch“-ва пред Стартъп комитет, формиран от експерти от стартъп екосистемата. Стъпка 3: Ако си одобрен си регистрираш фирма. 

(няма формални критерии, спрямо които Стартъп комитета одобрява!)

Латвия 

1) Доказателство за 6000 евро в сметката 

2) План за дейностите през следващите 3 години 

3) Документ, че не си бил осъждан 


(няма формални критерии, спрямо които Стартъп комитета одобрява!)

Франция 

1) Иновативен бизнес проект, който искат да развият във Франция. 

2) Проекта трябва да бъде одобрен от Стартъп комитет, който е към публичен орган 

3) Поне 18,654.96 евро в сметката 

(няма формални критерии, спрямо които Стартъп комитета одобрява!)

Нидерландия 

1) Работа с местен ментор/фасилитатор 

2) Продуктът или услугата са иновативни 

3) Стартъпът има ясна идея как да превърна идеята в устойчив бизнес 4) Стартъпът и ментора/фасилитатора са регистрирани в специален регистър 

5) В сметката на компанията има достатъчно пари, за да живеят 1 година в страната 

Има насочващи примери за иновативност, но те не са ограничаващи. Няма други формални критерии.

Испания 

1) 564,90 евро на месец за всеки член на компанията и още толкова за всеки член на семейството 

2) Трябва да се обяви каква точно ще е икономическата дейност на компанията 

3) Представя се бизнес план, който да включва поне: 

- Описание на проекта и дейностите 

- Описание на продукта или услугата 

- Оценка на пазара 

- Финансова информация 

- Добавената стойност за испанската икономика 

4) Бизнесът трябва да предвижда откриване на нови работни места в Испания 

5) Образованието и опита на кандидатите са важни 

6) Бизнесът трябва да има потенциал за привличане на инвеститори 7) Бизнесът трябва да се вписва в тяхната развиваща се технологична екосистема 

Решението се взима от публична институция на база пълнота на документацията и субективна преценка!

Португалия

1) Трябва да развиваш бизнеса си в Португалия, дори все още да не си започнал дейност там 

2) Може да имаш вече стартъп в своята държава и да искаш да го преместиш в Португалия 

3) Не трябва да имаш постоянно пребиваване в друга страна от Шенген 4) Нямаш криминално минало 

5) Имаш 18 години 

6) В банката имаш поне 5146.08€ годишно за всеки човек 

7) Проектът/бизнеса е технологичен 

8) Бизнесът ще открива нови работни места в Португалия 

9) Стартъпът показва потенциал да реализира оборот от поне 325,000€ или активи на стойност поне 325,000€ 5 години след започване на дейността в Португалия 

Португалия е сертифицирала 93 инкубатора, като всеки кандидатстващ трябва да получи одобрение от 1 от тези 93 инкубатора! Те го оценяват и след одобрението може да дойде в страната им и да започне.

Дания

Дания има 5 критерия, по които оценява компаниите: 

1) Колко иновативен е бизнес модела? 

2) Колко атрактивен е пазара, на компанията? 

3) Колко скалируем е бизнес модела? 

4) Какви са способностите на кандидата или екипа? 

5) Цялостна преценка за компанията/идеята/проекта/екипа 

Оценяването се извършва от Стартъп Секретариат на Дания, което е специализирано звено за работа със стартъпи.

Италия

Вариант 1: Чрез сертифициран инкубатор

1) Презентационен deck на идеята 

2) Мотивационно писмо 

3) Официална молба до инкубатора 

4) Доказателство за налични средства в банката 

Вариант 2: Директно кандидатстване без инкубатор 

1) Попълва се форма за кандидатстване с описание на бизнес идеята 2) Информация за налични финансови ресурси 

Оценката се извършва от ISV&H Committee и тя е на база пълнота на документацията и субективна преценка на оценяващия!

Финландия

1) Поне двама основатели 

2) Намерение, че компанията ще се регистрира, развие и расте във Финландия 

3) Иновативен бизнес план 

4) Екипът, който кандидатства трябва да притежава поне 60% от компанията 

5) Доказателство за налични пари в банката, с които да може да живеят първите месеци във Финландия 

6) Доказателство, че имат достъп до финансов ресурс и инвестиции за първите стъпки от развитието на компанията 

7) Оценява се дали екипът разбира добре каква нужда разрешава техният продукт или услуга 

8) Проектът трябва да има потенциал за достигане до оборот от поне десетки милиони евро на глобален пазар 

9) Бизнес идеята трябва да има конкурентно предимство 

10) Екипът трябва да е идентифицирал потенциални клиенти и модел за монетаризиране 

11) Бизнес моделът е скалируем на глобалния пазар 

12) Досегашният опит на екипа на важен 

13) Оценката на потенциалния пазар е важна

Австрия

Австрия използва точкова система за оценка, като максималният брой точки е 85 

1) Квалификация на екипа – 30 точки 

- Професионален курс в сферата на дейността (20 точки) 

- Завършена програма от поне 3 години в институция за висше образование (20 точки) 

- Завършен бакалавър, магистратура или доктор в Австрия (30 точки) 2) Професионален опит – 10 точки 

- По 2 точки за всяка година опит 

3) Езикови умения – 15 точки 

       - Немски А2 – 5 точки

         - Немски В1-В2 – 10 точки 

- Английски В2 – 10 точки 

- Немски С1-С2 – 15 точки 

4) Бонус точки – 30 точки 

- Доказателство за допълнителна инвестиция от поне 50 000 евро – 10 точки 

- Одобрение от бизнес инкубатор или финансиране от Агенцията за стартъпи на Австрия – 10 точки 

- Под 35 годишна възраст – 10 точки 

Минимално трябва да се съберат 50 точки от 85 точки и кандидатът е одобрен.

Швеция

1) Предишен опит в индустрията 

2) Екипът трябва да притежава поне 50% от компанията 

3) Идеята за бизнес трябва да може да бъде печеливша в Швеция 4) Доказателство за собствен капитал, с който да се издържа екипа и семейството им 

Провежда се първо самостоятен онлайн тест за самооценка, в който се задават общи затворени въпроси за екипа и идеята им теста им е положителен могат да продължат с кандидатстването.

Ирландия

1) Не си бил осъждан 

2) Имаш инвестиция от поне 50 000 евро 

3) Имаш иновативен бизнес план 

Оценката за иновативния бизнес план се прави от Стартъп комитет и тя е субективна!

България  

(проект)

1. Инвестиция от поне 100 000 евро от VC фонд, който оперира със средства на Европейски структури или Европейския инвестиционен фонд 

2. Наличие на патент или започната процедура за патентоване или регистрация на полезен модел

3. Доказателство за продажби за поне 100 000 лв за последните 2 години 4. Финансова обезпеченост на екипа 

5. Финансови прогнози 

6. Оценка на бизнес план 

7. Готовност за наемане на 10 служители през първата година 

8. Готовност за стартиране на бизнеса до 6 месеца 

9. Изпълнено е задължително поне едно от следните: 

- Представена е диплома от университет сред първите 50 от Световна университетска класация на Центъра за световна класация на университети (CWUR) и референция за заявителя по проекта за принадлежност към първите 10% по успех; 

- Представена е фактура или друг разходооправдателен документ, че продуктите и/или услугите по проекта са били продадени и заплатени от поне един клиент, компания от класацията на списание Форчън 500 (Fortune 500); 

- Копие от договор за инвестиция с фонд, опериращ с европейски структурни средства или EIF 

- Удостоверение за качество (Seal of Excellence) по програмите „Хоризонт 2020“ или „Хоризонт Европа“ за проекта; - програми, насочени изключително към държави страни членки на Европейския съюз + още 16 страни от Европа 

- Проектът е отличен на специализиран конкурс или състезание в областта на иновациите и предприемачеството, организирани от Европейската комисия или Европейската космическа агенция – конкурси, които са насочени главно към страните членки на Европейския съюз 

- Доказателство за публикувани поне 2 статии в горните квартили Q1 или Q2 в международните бази данни Scopus или Web of Science. 

Оценката се прави от комисия, в която ключово мнение имат държавни служители без опит със стартъпи и ИТ индустрията като цяло!

❖ Нито една друга държава няма изискване свързано с патентоване на продукт! 

❖ Нито една друга държава няма изискване свързано с инвестиция от Фонд за дялово и рисково инвестиране, опериращ с пари на EIF или Европейски структурни средства! 

❖ Нито една друга държава няма изискване свързано с реализиране на продажби към момента на кандидатстване! 

❖ Нито една друга държава няма изискване за откриване на фиксиран брой работни места! 

❖ Нито една друга държава няма изискване за срок, в който бизнеса да започне да оперира! 

❖ Нито една друга държава няма изискване предприемачите да са завършили университет!

❖ Нито една друга държава няма изискване, свързано с това какви клиенти имат и успех да продават на Fortune 500 компании. В момента в България единици фирми успяват да продават на Fortune 500. Шансът стартъп да продава на Fortune 500 клони към 0, защото много от тези компании не работят с партньори, които имат под 5000 служители! 

❖ Нито една друга държава, също членка на ЕС, няма изисквания свързани с Хоризонт 2020 или Scale of Excellence! 

❖ Нито една друга държава няма изисквания свързани с участие и победи в конкурси! ❖ Нито една друга държава няма изисквания свързани с публикации! 

❖ В нито една друга държава оценката не се извършва от заместник министри и чиновници! 

❖ Само в една друга държава се прави оценка на база точкуване (Австрия). Там е нужно да се съберат 58% от точките, при нас 70% от точките. Там можеш да събереш нужните точки ако говориш немски език, имаш 5 години професионален опит и си под 35 години. При нас ако имаш добър бизнес план, обезпечен си финансово, имаш добри финансови прогнози, направил си оборот от 100 000 лв, имаш инвестиция и от 1 млн евро, но от частен фонд ще си събрал недостатъчно точки.  

Предложението ни е да се въведе бърза писта, както и цялостно да се премине към подход, в който по добрия пример на другите държава – оценява се единствено  

✔ дали чужденците имат средства, за да живеят 1 година в България без да прибягват до системата за социално подпомагане в страната 

✔ да са длъжни да регистрират тук дружество, с притежание на поне 10% от капитала

✔ да имат проект с потенциал за глобалните пазари 

✔ да има ограничение на броя чужденци, които могат да кандидатстват с един проект – до 4-ма чужденци

✔ и субективно Експертен съвет, съставен от предприемачи да оценява проектите 

За повечето страни е достатъчно да се гарантира, че ще се регистрира компания в страната, да се покаже, че екипът има минимални пари, с които да живее първите месеци и да убедят Стартъп жури, че идеята им е иновативна. По необясними за нас причини България вдига летвата по-високо от всеки друг. Много по-високо! Държавата, която е в дъното на всички класации за иновации и условия за бизнес. Най-бедната държава в Европейския съюз, с потенциал да не може да достигне стандарта на живот на другите до края на века. Държавата, която периодично оглавява класацията за най-бързо изчезващо население на планетата. Страната, където едва 3% от хората имат евентуално желание да започнат свой бизнес. Тази държава взима решение да направи критерии, които са по-високо от всичко, което някой друг би си представил.  

Може спокойно да кажем, че ако Facebook, Apple, Microsoft, Amazon и много други кандидатстваха в началото си за българска стартъп виза нямаше да има начин да бъдат одобрени, защото не биха отговорили на нашите критерии. 

5. Съставът на Експертната комисия, която оценява кандидатите трябва да се промени Има три практики в другите държави: 

● Оценката се извършва от Стартъп комитет, който е съставен изцяло от хора, които работят със стартъпи и имат опит със стартъпи и са от частния сектор 

● Оценката се извършва от специализиран за работа със Стартъпи орган към държавата 

● Оценката се извършва на база одобрение от местен сертифициран инкубатор, фасилитатор, инвеститор и др.

Няма практика оценката да се извършва от орган, който е държавен и няма опит за работа със стартъпи. Третираме предложения в наредбата Експертен съвет, като такъв, защото над 70% от членовете му са държавни служители.  

Считаме, че е неприемливо държавни служители, които имат съвсем различни основни задължения в съответните им ведомства да се занимават с оценката на идеята на някой чужденец и групата му приятели! Възможно е (ако процедурата работи) годишно да идват десетки хиляди кандидатури. Това означава, че държавните служители в Експертния съвет, освен останалите си задължения, ще трябва всяка седмица да оценяват и десетки стартъп проекти.  

6. Наредбата не следва добрите практики от Европейския съюз за достъп до информация и кандидатстване.  

Съществуват три варианта за кандидатстване за Стартъп виза в Европейския съюз: 

а) чрез собствен уебсайт/платформа

б) чрез външен уебсайт 

в) чрез изпращане на документи по електронна поща 

В Наредбата е заложен третият вариант, документите да бъдат изпратени по електронна поща до министерството на иновациите и растежа, като не е посочена специално обособена електронна поща за това (например - startupvisa@mig.government.bg), а се изпращат на общата електронна поща на министерството, заедно с десетки други имейли. Това може да доведе до допълнително забавяне и пропускане дори на заявления.

Считаме, че България трябва да следва най-добрите практики, а не най-посредствените. Ние трябва да се стремим да се открояваме, когато правим нещо ново и да бъдем оценявани, като най-добрите в света. В рамките на работните групи и работните срещи предложихме да заложим най-доброто възможно решение: собствена платформа, която да се изгради и свърже с домейна www.startupvisabulgaria.com и да постигнем представяне на програмата на най-високо световно ниво.  

Тук може да се видят няколко добри практики от други държави: 

Естония: https://startupestonia.ee/visa 

Литва: https://startupvisalithuania.com/ 

Дания: https://startupdenmark.info/ 

Италия: http://italiastartupvisa.mise.gov.it/ 

Малта: https://startupvisamalta.com/ 

7. Кандидатстването трябва да може да се осъществява на български език.  

В момента е заложено кандидатстване на български език. Това не следва добрия пример и практиките от другите страни членки на Европейския съюз. Текстът на наредбата създава административна тежест и нуждата предприемачите да търсят преводачи, които да превеждат от техния език на български език. Това ще доведе до утежняване на процедурата. 

Ако видим някои други страни членки на Европейския съюз, които прилагат „Startup Visa”виждаме следното:

Държава 

Официален език 

Език на кандидатстване за Startup Visa

Франция 

Френски 

Френски или Английски

Естония 

Естонски 

Английски

Латвия 

Латвийски 

Английски

Чехия 

Чешки 

Английски

Литва 

Литовски 

Английски

Нидерландия 

Холандски 

Английски

Испания 

Испански 

Испански и Английски

Португалия 

Португалски 

Английски

Дания 

Датски 

Английски

Италия 

Италиански 

Английски

Малта 

Малтийски 

Английски

Финландия 

Финландски 

Английски

Швеция 

Шведски 

Английски

Австрия 

Немски 

Немски или Английски

България 

Български 

Български водещ и Английски

Ирландия 

Английски 

Английски

Има само една страна, която задължава да се кандидатства на официалния език в държавата им - Испания. Испанският език е официален в 21 държави в света и се говори от близо половин милиард души.  

Решението на всички други е правилно и логично, защото целта е да привлекат инвеститори и предприемачи, а не да захранват бизнеса на местните преводачески агенции и да създават допълнителна тежест за бизнеса. Дори във Франция може спокойно да се кандидатства на английски език. 

Предложение: В процеса на работа BESCO предложи решение, което би направило възможно кандидатстването на английски език – чрез платформата. Тук е важно да се отбележи, че 99% от високотехнологичните и/или иновативни проекти, било то продукти, услуги или друго се извършват, рекламират и ползват на английски език като водещ, а в отделни случаи и като единствен. Голяма част от терминологията в ИТ сектора няма точен и недвусмислен превод на български език, като логиката на този подход е да се ползва езикът, който се ползва най-много в световен мащаб, за да може съответният продукт или услуга да достигне до възможно най-много потребители. 

Отделно от горното, налице е още едно противоречие в Наредбата – в чл. 6, ал. 3 се посочва, че информацията се попълва на български език съгласно Приложение №1, но в края на проекта на Наредбата е налице вариант на Приложение № 1, който е на английски език. Не става ясно каква е целта на създателите на Наредбата с тази неточност и с каква цел изрично е налице вариантът на Приложение №1 на английски език. Считаме, че подобно недоглеждане на проекта преди публикуване само усложнява и така тежката форма на кандидатстване и води до допълнителни неясноти.

8. Критерият за „Инвестиция“ трябва да се отвори. 

Все по-голяма част от българските фондове за дялово и рисково инвестиране не оперират със средства от Европейски структурни и инвестиционни фондове и/или Европейският инвестиционен фонд. Така написан критерият изключва напълно фонд за дялово и рисково инвестиране, който оперира със свои собствени средства – каквито всъщност е целта един ден да бъдат всички фондове. Днес, ние инвестираме публични средства на Европейския съюз във фондове, за да може те да развият средата и след време изцяло да функционират с частни средства. Не е логиката завинаги да се харчат публични пари.  

Повечето фондове в Европа не оперират със средства на EIF и европейски публични средства. Също така съществуват множество инвестиционни фондове в САЩ, Азия и целия свят, които са много по-добри от европейските. Ако един стартъп е взел пари от Секвоя Кепитъл (където българин е един от партньорите), който е един от най-големите фондове в света – този стартъп няма да може да получи точки, за да дойде в България, заради този критерий.  

Ако искаме България да има действаща Стартъп виза този критерий трябва да се коригира и да се отвори към фондове, които не са задължително обвързани с европейските структури.

9. Не са предвидени достатъчно хипотези за отнемане на удостоверението „Стартъп виза“, както и възможност за доброволен отказ от удостоверението.

Считаме, че с оглед сигурността на обществените отношения и минимизиране на риска от злоупотреби на трети лица с правния механизъм „Стартъп виза“ следва да се предвидят още хипотези за отнемане на удостоверението като например дейността на проекта не достига първоначално заложените параметри в бизнес плана; чужденецът извършва дейност по трудово правоотношение или друга дейност, несвързана с проекта, контролните органи установят нарушения на трудовото и/или данъчното и осигурително законодателство и др.

Отделно, важно е да има и възможност за лицето, получило удостоверение доброволно да се откаже от него по собствена преценка, доколкото това може да е последваща пречка за лицето за кандидатстване за друг вид пребиваване (напр. като носител на Синя карта на ЕС).

В заключение на всичко гореизложено, изразяваме позицията, че предложеният текст на Наредбата е неработещ и непрецизиран. Не съществува стартъп компания на света, която да иска да дойде в България и да може да изпълни тези критерии, и ако случайно се намери дори една такава, то тя ще трябва да мине през толкова тежка процедура, която да я откаже. Призоваваме текстовете да бъдат коригирани и прецизирани, като се вземе предвид мнението и експертизата на българската предприемаческа общност! 

Искаш ли да си част от общността на BESCO? Стани член още днес!