Make My Cargo: Винаги най-добрата оферта за морски и въздушен транспорт за бизнеса

11/06/2021
Make My Cargo: Винаги най-добрата оферта за морски и въздушен транспорт за бизнеса

Димитър Гошев, СЕО

Как се зароди идеята?

От години имаме поглед над сектора за въздушен транспорт и установихме, че е слабо дигитализиран в сравнение със сухопътния транспорт. Започнахме да брейнсторваме как можем да създадем услуга, които да улесняват ежедневието на бизнеса и сдепиторските компании като се постигне win-win ситуация на пазара, където товародателите винаги получават най-добрата оферта, а спедиторите винаги имат достъп до нови клиенти.

Как сформирахте екип? От къде се познавате, защо решихте да работите заедно?

Познаваме се от деца и преди всичко сме много близки приятели. Решихме да работим заедно защото всеки допринася по различни направления в осъществяване на идеята. Единият фаундър има поглед над целия спедиторски сектор и развитието на пазара, а другият е силен в оперативната част. 

Кой беше най-трудният момент (който почти ви отказа) до сега?

Никога не сме си мислили за отказване. Трудните моменти по-скоро са ни забавяли и основно са били свързани с програмистите.

Каква е най-смелата ви мечта?

Бизнесът да е напълно сигурен, че в Make My Cargo винаги получава най-добрата оферта за своята пратка, а спедиторите винаги имат достъп до ежедневни клиентски запитвания. Платформата да се превърне в ежедневие за заетите в този бранш по целия свят и да не им оставяме причина да ни сменят.

Ако имате магическа пръчката, кой партньор или инвеститор бихте искали да вкарате в отбора?

Този, който ще се обвърже емоционално с идеята и приеме присърце да минем пътя заедно. Комбинацията от неговия опит с нашите умения, експертност и силна мотивация са останалата част от нещата.

Най-големият гаф?

В най-силния ни ден, имахме технически проблем и част от хората не са успяли да публикуват запитванията си. След това им се обадихме на всеки лично с обяснение на проблема и взетите мерки. Отново публикуваха други запитванията.

Най-ценният съвет, който бихте дали на тези след вас?

Внимателно да се проучи и валидира идеята преди да се инвестират пари. Да се събере качестен екип с разнородни умения. Да има обща цел, визия и позитивна енергия. Когато има проблем да се търси решение и ако трябва да се пивотира. Всяка фаза да се тества и валидира.

Как бихте обяснили бизнеса си с едно изречение на баба си?

Винаги най-добрата оферта за морски и въздушен транспорт за бизнеса.

Защо България е добро (или лошо) място за стартиране на бизнес?

Не мисля, че е особено добро място, не защото няма условия, евтино се стартира или защото данъците са ни ниски. Проблемите са след това, когато просто парите от проектите не достигат до малкия и средния бизнес, както и защото от управлението на държавата зависят чуждестранните инвестиции, които достигат като капитал за бизнеса. В последните 10 години има спад, което прави неблагоприятна средата. Да обобщя: Елементарно е да стартираш, но после е борба за оцеляване.

Какви цели сте си поставили? Накъде искате да вървите от тук нататък? 

Имаме голям набор от функционалности, които искаме да добавим, за да направим ежедневието на бизнеса и спедиторските компании по-лесно и приятно. Да станем настолната платформа за бранша. След това международна експазия, за да подобрим ежедневието на професионалистите из целия свят.

„Безкрайната“ ни цел е в Make My Cargo бизнесът винаги да има най-добрата оферта за морски и въздушен транспорт, а спедиторите да имат ежедневен достъп до нови клиентски запитвания.

Искаш ли да си част от общността на BESCO? Стани член още днес!