Stikcredit: Лидерът в онлайн кредитирането

02/06/2022
Stikcredit: Лидерът в онлайн кредитирането

Компания: Stikcredit

Представител: Светлин Събев

Позиция: COO и член на Борда на директорите 


Как се зароди идеята? / Where did the idea come from?

Идеята се зароди от двама от основателите, които живеят и са израснали в район, където населението има по-ограничен достъп до банково финансиране. Съзрявайки тази липса на пазара, се ражда и идеята за алтернативно кредитиране, което да таргетира небанкови клиенти. 

Първоначално бизнесът беше стартиран офлайн, но много бързо осъзнахме възможностите и предимствата, които съвременните технологии предоставят, и три години по-късно навлязохме на пазара за онлайн кредитиране, като в момента сме една от водещите компании в България.

Как сформирахте екип? Откъде се познавате, защо решихте да работите заедно? / How did you form a team? How do you know each other, why did you decide to work together?

Компанията е основана от двама приятели, които първоначално работят сами докато валидират идеята и изчистят концепцията. В последствие започва разрастването, като аз станах част от екипа през 2017-та година също по линията на дългосрочно познанство с един от основателите.

Това, което ни сплотява и има съществен принос за развитието на дейността ни, е трудолюбието, амбицията и коректните партньорски взаимоотношения. Когато добавяме нов член към нашия екип, ние търсим съмишленици, с които споделяме еднакви ценности и възгледи за света. 

Тази формула ни помогна много, и през годините компанията се разрастна до над 170 служители, като същевременно заехме и лидерска позиция в онлайн кредитирането. 

Кой беше най-трудният момент (който почти ви отказа) досега? / What was the hardest moment so far?

Като всяка стартираща компания, която си поставя амбициозни цели за растеж и има оскъдно финансиране, сме имали множество трудни моменти. 

Един от най-предизвикателните случаи, който е оставил спомен в мен, е годината, в която придобихме част от офисната мрежа на наш по-голям конкурент изпаднал във финансово затруднение. Осъществявайки сделката, в рамките на един ден ние удвоихме броя офиси, които управляваме, броя на нашите служители, както и целия бизнес на компанията.

Това постави нашия административен и управленски апарат пред много сериозни изпитания. Обстановката беше допълнително усложнена от факта, че увеличихме със 100% работната си сила в рамките на един ден, като новите служители идваха от компания със съвсем различна култура и подход към бизнеса, и се вливаха в по-малка компания, която няма структурирани процеси и ясни нива на управление. За първи път се сблъскахме с корпоративни интриги и поведение, което беше чуждо в нашата стартираща компания. Всичко това беше съшито с несигурно и краткосрочно финансиране.

Следващите шест месеца бяха изпълнени с трудности и предизвикателства, които изискваха да интегрираме новите екипи в нашата компания, да вземем трудни решения свързани със съкращаване на разходите и оптимизация на работата на новите офиси, както и да осигурим необходимото финансиране, с което да разгърнем пълния потенциал на новопридобитите активи.

Няма да е преувеличено, ако кажа, че всеки един ден през тези шест месеца съжалявах за решението, което сме взели. Въпреки това, отказът ни да приемем провала, ни изведе до успех.

Каква е най-смелата ви мечта? / What is your boldest dream?

Да създадем финтех гигант, който предлага дигитално решение за всяка една сфера на заемното финансиране. 

Ако имате магическа пръчка, кой партньор или инвеститор бихте искали да вкарате в отбора? / If you have a magic wand, which partner, or investor would you like to bring to the team?

James Simons - Renaissance Technologies.

Най-големият гаф? / The biggest mistake so far?

Най-големият гаф, който сме имали до сега, е свързан с лошо и недостатъчно планиране. Научихме се, че е по-добре да имаш план за действие с неточни допускания, отколкото да нямаш план за действие изобщо.

Най-ценният съвет, който бихте дали на тези след вас? / The most valuable advice you would give to those after you?

Никога не си оставяйте спасителни парашути, защото, когато нямате друг избор, победата е единственият изход.

Как бихте обяснили бизнеса си с едно изречение на баба си? / How would you explain your business in one sentence to your grandmother?

Даваме пари на хората по интернет. 

Защо България е добро (или лошо) място за стартиране на бизнес? / Why is Bulgaria a good (or bad) place to start a business?

Можеш да скалираш бизнес срещу значително по-малко средства спрямо развитите държави, като същевременно с това имаш достъп до целия европейски пазар.

Какви цели сте си поставили? Накъде искате да вървите от тук нататък? / What are your goals? Where do you want to go from here on out?

Имаме планове за разрастване на бизнеса ни, като се стремим към нови групи клиенти, нови пазари и нови партньори, с които да направим всичко това възможно. Екипът ни от професионалисти също се разраства и в момента сме в активно привличане на таланти, които искат да се присъединят към нашата компания. Хората са това, което движи една компания напред. Заедно с новите таланти ще съумеем да надградим постигнатото и да осъществим плановете ни за развитие. 

Допълнителна информация / Additonal information

Stikcredit е иновативна финтех компания, с над 9 годишен опит в предоставянето на финансови услуги на своите клиенти. Ние сме лидер в онлайн кредитирането и сме сред водещите компании на българския пазар. 

Придържаме се към най-високите регулаторни изисквания. От своето основаване насам, компанията е под стриктен надзор от Българската народна банка. Stikcredit участва в редица ценни партньорства с много местни и международни организации, сред които Българска Финтех Асоциация, EasyPay, P2P платформи за инвестиране (Mintos, Viventor, Bondster), както и мрежа от офлайн афилиейти в България.

Искаш ли да си част от общността на BESCO? Стани член още днес!