SWIPE - СТАРОТО ОТНОВО Е НОВО

10/11/2022
SWIPE - СТАРОТО ОТНОВО Е НОВО

Компания: Swipe.bg

Представител: Михаил Димитров

Позиция: Управител



Как бихте обяснили бизнеса си с едно изречение на баба си?

Можеш да продадеш стария си телефон веднага на изгодна цена. В същото време, можеш да закупиш работещ телефон с 2 години гаранция, но който е двойно по-евтин от същия телефон, но нов.

Какъв проблем решава идеята ви и как се зароди?

Идеята се зароди след като прекарах 1 месец да се опитам да продам стария си телефон през OLX. Получавах всякакви абсурдни оферти и накрая се отказах и зарових телефона си в шкафа. Оказва се, че така процедират 50% от българите, които пазят стари телефони. Затова реших да стартирам Swipe.bg, който да дава бързо и лесно решение на потребителите - без пазарене, без губене на време, без рискове. В същото време, сравнено с други страни, делът на продажбите на телефони втора употреба в България е нисък, въпреки всички ползи като цена-качество. Причината е, че няма регламентирани и търговци, на които потребителя може да се довери. Затова ние предлагаме 2 години гаранция и 30 дни право на връщане + възможност за покупка на изплащане. По този начин потребителите могат спокойно да преминат към телефон втора употреба, без никакви рискове.

Как сформирахте екип? Откъде се познавате, защо решихте да работите заедно?

Екип сформирахме с помощта на близки и познати. От дума на дума, от среща на среща успяхме да съберем добър и опитен екип, който е изключително мотивиран и запален за идеята и бизнеса.

Има ли момент, който почти ви отказа? 

Не. Всеки един човек има телефон в джоба си. Пазарът е необятен и с малко конкуренти. Единствено лош execution може да ни спре, но засега се справяме много добре.

А най-големият ви гаф досега?

Засега нямаме такъв, въпреки че сме допускали доста грешки, но те са били нормални и не бих ги дефинирал като гафове.

Най-ценният съвет, който бихте дали на тези след вас? Какво е вашето мото?

Много ще е трудно. Ще са необходими много жертви. Ще има стрес. Ще има компромиси. Ако смятате да се отказвате, по-добре въобще не започвайте. 

По какво приличате на българите и по какво се различавате от тях?

Понякога и аз се оплаквам и мрънкам - може би на това приличам. В същото време, смятам че българинът като цяло е предприемчив и винаги търси нови решения на проблемите - смятам, че и тук имам прилики. Не мисля, че се различавам толкова много - все пак и аз съм роден и живея тук. Както всяко място и тук има и качествени, и по-малко качествени хора. Аз се стремя ежедневно да съм от първата група.

Защо България е добро (или лошо) място за стартиране на бизнес?

България е перфектно място за стартиране на бизнес - слаба конкуренция, по-слабо развит пазар в множество индустрии, възможност да валидираш бизнес идеите си по евтин и бърз начин, достъп до качествени хора, които могат да ти помогнат да изградиш успешен бизнес. Може би, когато бизнесът порасне вече идват и повече проблеми - бюрократични, недостиг на по-голям персонал, липса на по-голям обем от финансиране, неразвит капиталов пазар и др. За стартиращи компании, обаче, България е чудесно място за старт.

Ако имате магическа пръчка, кой партньор или инвеститор бихте искали да вкарате в отбора?

Мисля, че вече ги вкарах :) За България мисля, че привлякох правилните инвеститори, които могат да ми помогнат не само с пари, но с контакти, съвети и всичко, от което бизнесът има нужда.

Какви цели сте си поставили? Накъде искате да вървите от тук нататък?

Да наложим масово Buy-Back програми в Източна Европа, посредством собствени канали и такива на партньори. Ако отключим supply-a ще можем да отключим и demand-a. Целта ни е делът на смартфони втора употреба да е поне 50% от дела на нови устройства.


Изключително се радвам, че сме членове на Besco и ви приветства за всичко, което правите в ползва на бизнеса.



Искаш ли да си част от общността на BESCO? Стани член още днес!