TalentSight EOOD - ТЪРСИШ ДА СИ НАЗНАЧИШ IT-СПЕЦИАЛИСТ?

14/03/2024
TalentSight EOOD - ТЪРСИШ ДА СИ НАЗНАЧИШ IT-СПЕЦИАЛИСТ?

Компания: TalentSight EOOD

Представител: Todor Ranchev

Позиция: Managing Director 


Как бихте обяснили бизнеса си с едно изречение на баба си?

Помагаме на големите бизнеси да си намират компютърджии - по-бързо и по-ефективно.

Какъв проблем решава идеята ви и как се зароди?

"С нарастването на пазара на труда, намирането на подходящи технически кадри става все по-трудно и по-ценно. Открихме, че 70% от запълнените работни места, глобално, са от така наречените ""пасивни кандидати"". Това са най-често кандидати с повече опит, които не си търсят активно работа, но са готови да сменят при правилните обстоятелства. Процесът по намиране и shortlisting на такъв тип кандидати е тромав и времеемък. Той изисква преглеждане на хиляди профили от многобройни платформи, разпиляни в интернет пространството. Основният проблем е, че дори когато рекрутърите съберат цялата необходима информация, на по-голямата част от тях им липсват нужните технически познания, за да могат правило да подберат кандидатите за дадена роля. 

Това е основна причина за забавянето при отворените позиции, което струва милярди на компаниите в цял свят. Нашето решение е централизирана платформа за търсене на кандидати от много различни източници - Linkedin, Github, HackerRank и много други. Използвайки ИИ превръщаме хилядите редове код и техническа информация за кандидатите в лесна и разбираема информация, дори и за рекрутъри без технически познания. Достигнахме до проблема след провеждане на повече от 50 интервюта с активни рекрутъри и HR - и. Продължихме да държим близка комуникация с тях и по време на процеса ни на валидация и така достигнахме до решението.

Как сформирахте екип? Откъде се познавате, защо решихте да работите заедно?

Екипът ни е от трима. Запознахме се още в гимназията, където бяхме съученици. След това продължихме образованието си в чужбина, всеки в различна държава. Това, което ни свързва е, че и тримата обичаме софтуера и бизнеса, разбира се и купоните. Опитвали сме различни проекти по отделно, но това е първият бизнес, който започнахме заедно. 

Има ли момент, който почти ви отказа?

За сега, не.

Най-ценният съвет, който бихте дали на тези след вас?

Ако имате идея за бизнес, първо говорете с потенциалните си клиенти, преди изобщо да създавате какъвто и да е продукт.

По какво приличате на българите и по какво се различавате от тях?

Имаме късмета да сме живели и в чужбина и сме се научили да сме по-широко скроени. Въпреки това, ние сме си българи - уважаваме българската музика и домашната ракия.

Защо България е добро (или лошо) място за стартиране на бизнес?

Все още в България голяма част от процесите, свързани с бързо разрастващите се бизнеси с външни инвеститори (както са стартъпите), са тромави. Със сигурност обаче България се движи в правилната посока и дружеството с променлив капитал е доказателство за това.

Ако имате магическа пръчка, кой партньор или инвеститор бихте искали да вкарате в отбора?

Ще сме скромни и ще кажем - YCombinator и Sequoia Capital. 

Какви цели сте си поставили? Накъде искате да вървите от тук нататък?

Целта е рекрутърите да намерят алтернатива в лицето на нашата компания пред платформи като LinkedIn.

Защо си част от отбора на BESCO?

За да намерим съмишленици!

Искаш ли да си част от общността на BESCO? Стани член още днес!